Město Frenštát pod Radhoštěm a Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm pořádají již tradičně
korespondenční soutěž o originální recepturu na martinskou husu. V letošním už patnáctém
ročníku se přihlásilo 14 originálních receptur. Odborná komise sestávající ze zástupce města,
zástupce AKC a pořádající školy vybrala 3 top recepty. Recepty se připravovaly dne 2. 11.
2023 v Gastrocentru Hotelové školy pod dohledem samotných autorů receptur a ve spolupráci
s učitelem odborného výcviku Bc. Martina Majera a jeho žáků ze skupiny. Odborná porota ve
složení: předseda – Ing. František Forman z Asociace kuchařů a cukrářů – pobočky Severní
Morava a Slezsko, Ing. Zdeněk Blinka – prezident profesní organizace UNIHOST a za město
Bc. Zbyněk Vágner, místostarosta, měli po degustaci jednotlivých porcí nelehké rozhodování.
Zvítězila receptura pana Aleše Sdudynky z Bohumína za „Nadívanou husu s brusinkovo –
balzamikovým červeným zelím, madovo – perníkovým jablkem a mandlovými noky“. Na 2.
místě skončila receptura pana Miroslava Žingora z Frenštátu pod Radhoštěm, „Nadívaná husa
stařečka Mirečka, bramborový knedlík a hlávkové zelí“. Na třetím místě se umístil pan Filip
Martynek z Frýdlantu nad Ostravicí, který studuje Hotelovou školu, obor Kuchař – číšník
s receptem na „Svatomartinskou husu s jablky“. Autor vítězné receptury byl oceněn v sobotu
11. 11. 2023 v rámci Martinského trhu na frenštátském náměstí.