Žáci třetího ročníku oboru Gastronomie Marie Michelová a Martin Zábranský se v rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi Hotelovou školou a Centrem učňovského vzdělávání CFA v Saint-Michel-Mont-Mercure ve Francii zúčastnili v období od 20. 1. do 10. 2. 2019 třítýdenní stáže ve Francii.

Do Francie se vydali letecky přímo do města Nantes. Jejich dorozumívacím jazykem byla angličtina. Každý z nich praxi absolvoval v jiném městě na smluvním pracovišti školy.

A co o stáži sami napsali?

Marie Michelová: Pracovala jsem v malém rodinném hotýlku. Bydlela jsem v přístavbě hned u hotelu společně s jednou žákyni školy. Obě jsme pracovaly v kuchyni. Pracovní doba byla ve všední dny od 9:30 do 14:00 a od 17:00 do 21:00, v neděli dopoledne jsme připravovaly snídaně. Co se týče náplně práce, byla více méně stejná jako u nás. Všichni dělali všechno. Mytí nádobí, krájení, menší přípravy, servis na talíř. Naučila jsem se pracovat s rybami a také loupat krevety.

S pracovní náplní stáží jsem byla spokojená průměrně, ale do života to byla dobrá zkušenost, protože jsem se musela naučit spoléhat sama na sebe a osamostatnit se. Jak se říká, každá zkušenost je dobrá. 

Martin Zábranský: Já jsem pracoval v hotelu Auberge de la Bruyère, ve městě Pouzauge. V hotelu se mi dostalo velmi vřelého přivítání. Moje pracovní doba byla všechny pracovní dny, dopoledne od 9:30 do 14:30 a odpoledne od 18:30 do 21:00.  Celou dobu v hotelu panovala příjemná, řekl bych až rodinná atmosféra, za což jsem velmi rád. Naučil jsem se novým věcem, získal cenné zkušenosti a poznal velmi milé lidi.

Celkově tuto stáž hodnotím velmi kladně. Zároveň bych chtěl poděkovat Hotelové škole za zprostředkování stáže.