Německo

V závěru školního roku 2017/ 2018 odjelo několik statečných žáků na pracovní zkušenou do německy hovořících zemí. Využili významné příležitosti na cestě za novými výzvami v oblasti hotelnictví a gastronomie, které jim nabízí škola jako zprostředkovatel. Ačkoliv se původně do Německa chystalo 6 žáků, nakonec se svůj sen nebála realizovat jen tři děvčata. Pracovala v krásném prostředí na úpatí Alp od června do srpna. Jejich náplní práce byla především obsluha hostů a house keeping. Ze zahraniční stáže si odvážely především nezapomenutelné vzpomínky, nové profesní i jazykové dovednosti, a jistě i hrdost na sebe sama, že dokázaly samostatně žít a pracovat v podmínkách, které jim přinášely nejen radosti, ale i překážky a starosti.

Michaela Pečinková o své stáži v Německu:

Zařízení Hotelu Bad Kohlgrub  je rozsáhlý komplex, ve kterém  se nachází přes 500 pokojů, vnitřní bazén, fitness centrum, kongresové sály s příznačnými názvy okolních měst, bowling, restaurace s kavárnou a jídelnou pro příslušníky s asijskou národností. A celý tento komplex se nachází  v krásné přírodě na konci městečka Bad Kohlgrub.

Má náplň práce spočívala ve dvou profesích: Práce na obsluze - kde jsem pomáhala chystat snídani (ve formě bufetu) a během ní sklízet talíře, připravovat kávy, doplňovat a sklízet bufet. Příprava stolů na oběd (také ve formě bufetu), objednávání nápojů. Příprava na večeři (ve formě a‘la carte a bufetu).

Práce na pokojích - kde jsem připravovala pokoje pro přijíždějící hosty, uklízela pokoje pro stálé hosty, pomáhala svým kolegyním, uklízela na fitness centru, bazénu a na toaletách.

 Ředitel a ředitelka byli milí, vstřícní a tolerantní lidé, kdykoliv jsem měla problém, tak byli ochotní si se mnou sednout a neměli ani problém se mnou komunikovat třeba i anglicky. Kolektiv na obsluze byl národnostně různorodý ( Španělé, Francouzi, Litvané, Rusové, Maďaři a má šéfka je Němka), ale s komunikací nebyl problém a vycházeli jsme spolu skvěle. Kolektiv na pokojích byli skoro všichni z Chorvatska a spolu jsme taky vycházeli skvěle.

Volný čas jsem trávila v útulném bytečku se svou spolubydlící, objevováním krás bavorské přírody, kultury a navštěvováním okolních měst a vesniček.

Určitě doporučuji, nemusíte mít ani strach pokud neumíte tak dobře německy, když ukážete, že máte zájem, umíte pracovat a dokážete komunikovat nejen se svými spolu pracovníky, ale i s hosty, tak nebudete mít problémy. Ale vždy musíte počítat s těžkými začátky.

Hotelová škola reprezentovala ČR ve Francii
Francie 17. – 19. 4. 2018

V rámci již desetileté spolupráce s učňovským střediskem CFA-MFR v Saint Michel Mont Mercure ve Francii přijala Hotelová škola pozvání na společné setkání zapojených zemí s profilujícím tématem: „Sdílet, rozvíjet a šířit evropské a mezinárodní dovednosti“. Již šestého ročníku Evropských a mezinárodních kulatých stolů se ve dnech 17. – 19. 4. 2018 zúčastnilo 19 zemí společného evropského trhu a také Ukrajina. Hlavními čestnými zeměmi letošního setkání byly Česká republika, Lucembursko, Nizozemí a Norsko. (celá zpráva)

Stáž ve Francii

(4. - 24. 3. 2018)

V rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi Hotelovou školou a Centrem učňovského vzdělávání CFA v Saint-Michel-Mont-Mercure ve Francii se v období od 4. do 24. 3. 2018 uskutečnila třítýdenní stáž žáků Veroniky Grygarové – G3 a Jana Kubáně – G2.

Oba bydleli v hostitelských rodinách a měli tedy možnost poznat chod a zvyklosti francouzských domácností.

A co o stáži sami napsali?

Honza Kubáň: „Pracoval jsem v malé rybí restauraci La Belle Iloise,která byla vzdálená asi 15 minut autobusem od hostitelské rodiny. Do práce jsem chodil od úterý do soboty od 9:30 do 14:30 a od 19:00 do 22:00. Volno jsem měl v neděli a v pondělí. Připravovali jsme jídla z ryb - hlavně z tuňáka, sardinek a makrel. Z dezertů např. créme brullée, francouzské koláče, panacottu, cheesecake. Měl jsem možnost poznat nové suroviny, spoustu druhů sýrů, pečiva a zeleniny.

Celý pobyt ve Francii jsem si užil a dal mi hodně do praktického života. Byla to obrovská zkušenost pro další seberealizaci a posunulo mě to také v rozhodování i k rychlejšímu pracovnímu tempu. Naučil jsem se nebát se nových věcí a využít každé příležitosti.

Žákům, kteří pojedou na zahraniční stáž v dalších letech, bych vzkázal: neváhejte a jeďte! Budete mít nezapomenutelné zážitky a zkušenosti.

Veronika Grygarová: „Bydlela jsem v rodině majitele malé pizzerii, kde jsem pracovala v obsluze. Rodina byla velmi milá a vstřícná. V pondělí a úterý jsem pracovala od 10:00 do 15:00 a od čtvrtku do neděle (včetně) od 10:00 do15:00 a potom večer od 18:00 do 23:00. Jak hosté tak i personál byli velmi ohleduplní a se vším mi pomáhali. Personál dělal svoji práci s radostí a hrdosti a bylo vidět, že hosté to následně vděčně ocenili. Kolektiv byl super a bude mi opravdu chybět. A jestli bych zůstala? Ani na vteřinu bych neváhala a zůstala. Každému tuhle příležitost doporučuji! Sice jsem sama zpočátku váhala, ale jsem nesmírně ráda, že jsem nakonec jela.“


Stáž ve Francii

(3. – 8. 12. 2017)

V rámci projektu Erasmus+ - CIVEEL, do kterého jsou zapojeny tři země – Česká republika, Polsko a Francie se Mgr. Nagyová zúčastnila týdenní mobility ve Francii regionu Grand Est v Lotrinsku. Navštívila odborné lyceum zaměřené na gastronomii – Lycée Professional Alain- Fournier ve městě Verdun.

Účelem projektu je výměna zkušeností zejména na poli odborného výcviku, a to jak mezi učiteli, tak i mezi žáky. V prvním roce projektu probíhají aktivity výměny učitelů vybraných odborných škol mezi všemi třemi zeměmi navzájem.

„Program ve Francii byl velmi pestrý a inspirativní. Seznámila jsem se s fungováním francouzského školství na odborných školách a se systémem praxí ve Francii. Co je ve Francii jiné? Na rozdíl od praxe našich žáků, kde uzavírá smlouvu s pracovištěm škola, ve Francii uzavírá smlouvu pracoviště přímo s žákem, ten je v průběhu studia svým možným zaměstnavatelem sledován a kontrolován. Další odlišností a novinkou pro nás bylo také to, že se ve Francii na odborných školách nedělají závěrečné zkoušky. Žáci jsou hodnoceni v průběhu celého studia. Je to pro ně více motivující. Žáci musí být stále připraveni a do školy musí chodit pravidelně.

V průběhu stáže jsem navštívila dvě pracoviště odborného výcviku, absolvovala jsem odbornou exkurzi v krásném hotelu Les jardins du Mess a navštívila manufakturu na výrobu čokoládových pralinek, založenou ve 13. století.

Ve volném čase jsme společně s kolegy z polských škol navštívili centrum města Verdun. Verdun je menší město v Lotrinsku na severovýchodě Francie, které má asi 18 tisíc obyvatel a krásnou katedrálu s jedněmi z nejhezčích vitráží ve Francii. Verdun je ale hlavně také spojen s tvrdými boji v 1. světové válce. Bitvě u Verdunu se říkalo „mlýnek na maso“, protože na obou stranách zde bojovalo celkem 700 tisíc vojáků. Navštívili jsme památník obětem 1. světové války, bitevní pole s tisíci kříži a podzemní prostory Citadely – stínového města vybudovaného pod skálou se sedmi kilometry chodeb.

Další aktivitou projektu bude návštěva francouzských a polských učitelů v našem regionu. Posledním místem, kde si budou učitelé předávat zkušenosti, bude polský Lublin v Lublinském vojvodství.

Součástí projektu jsou také výměnné pobyty žáků zapojených škol a zemí. Tyto výměnné stáže se budou realizovat ve školním roce 2018/2019.

Doba realizace celého projektu je naplánován od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2019.

Celý projekt bude velkým přínosem jak pro pedagogy, tak pro žáky zúčastněných škol.

zpracovala: Mgr. Jarmila Nagyová