a) ve Spolkové republice Německo

Již několik let vysílá naše škola studenty hotelových tříd, ale i studenty oborů kuchař, číšník na tříměsíční pracovní stáž do Německé spolkové republiky. Musí splňovat: věk (min. 17 let se souhlasem rodičů), jazykové a odborné znalosti, morální vlastnosti.

V prosinci proběhne výběr ze zájemců. Hodnotí se znalosti němčiny i odborné. Přihlíží se také k vykonávané praxi.
Vybraní studenti pak čekají v jarních měsících na pracovní smlouvy.

Naši studenti pracovali doposud na ostrově Rujána, v Bavorsku (oblast jezer a Bavorských Alp), ve Schwarzwaldu a u Bodamského jezera.

Všichni hodnotili svou stáž jako velice přínosnou. Zdokonalili se v němčině, odbornosti, poznávali oblasti své stáže, seznámili se s zajímavými mladými lidmi z Německa i jiných zemí.

b) ve Švýcarsku

Do Švýcarska na pracovní stáž si vybírá švýcarská strana ze zájemců dvakrát ročně. Naši studenti pracovali v zimní i letní sezóně. Pracovní stáž je čtyřměsíční, dva týdny mají výuku v hotelové škole v Churu. Pak se rozjíždějí na svá pracoviště - do atraktivních míst turistického ruchu v kantonu Graubünden. Přijíždějí nabiti množstvím poznatků, zkušeností a zážitků.

Tříměsíční až čtyřměsíční odborná praxe studentů naší střední školy z oboru hotelnictví a turismus v německy hovořících zemích je obrovským přínosem pro studenty samy, je obohacením jejich všeobecných jazykových a hlavně odborných znalostí, je nenahraditelným přínosem pro jejich budoucí povolání a profesní růst.

Zároveň oni sami jsou "reprezentanty" své školy a své země. Jejich kolegové v zahraničí mohou naopak v kontaktu s nimi blíže poznat Českou republiku. Také hosté, které naši studenti obsluhují, si uvědomí existenci naší malé země.
Jejich praxe je však přínosem jak pro nás učitele německého jazyka tak i odborných předmětů. Záleží jen na nás, učitelích, jak jejich poznatků z pobytu v zahraničních hotelových a restauračních zařízeních využijeme ve výuce.

"IM PORTOFINO"

Ich begann an der Spülmaschine zu arbeiten. Dann bereitete ich Salate zu. Nach 10 Tagen sagte der Chefkoch : "Zeig mir irgendwelche Vorspeisen." Ich führte ihm einfache Zubereitung von Hühnerbrust und Käserouladen vor. Die Vorspeisen sah sich auch mein Chef an. Beide waren begeistert. Nächste Tage bereitete ich diese Gerichte für "Stammgäste" und "VIP-Gäste" zu.

Danach begann ich Fische , auch Austern und Muscheln zu lernen. Nach einer Woche mit "Fischgerichten", als mein Chefkoch krank wurde, arbeitete ich allein. Es war ganz schwierig: die Fremdsprache und Fische, die ich nie sah und nie zubereitete : Scholle, Hornfisch, Butterfisch, Flunder, Scampi, Königslanguste, Dorsch und viele andere!

Eines Tages bekam ich eine Bestellung von 13 Fischgerichten für 13 Restaurantsbesitzer aus Sassnitz und der nahen Umgebung.
Sie kamen nicht nur "abschmecken", sogar sie besuchten mich auch in der Küche ! Eine Weile dachte ich, ich bin bei einem Wettbewerb in Tschechien! Es war ein phantastisches Gefühl. Zum Schluss kam einer zu mir, reichte seine Hand und sagte: "Hoffentlich treffen wir uns noch mal."

Es war für mich einer von den schönsten Tagen im Portofino.

Bei der Zubereitung von Fischgerichten blieb ich bis Ende meines Praktikums. Es waren 1000 bis 1200 Portionen täglich !!!


Tomáš Mohyla, S2
September 2004

V PORTOFINU

Začal jsem pracovat u myčky. Pak mě začali učit připravovat saláty. Po deseti dnech mi šéfkuchař řekl: "Ukaž mi nějaké studené předkrmy." Předvedl jsem mu jednoduchou úpravu kuřecích prsíček a sýrových rolád. Byli nadšeni. Tyto nápady uviděl i můj šéf. Další dny jsem tyto po-krmy připravoval pro "štamgasty" a vzácné hosty.

Poté jsem se začal učit pokrmy z ryb, korýšů a mušlí. Po týdnu práce s "rybami" pod dohledem odborného kuchaře jsem zůstal na tuto čin-nost sám, protože můj " dohled " onemocněl. Abych se přiznal, bylo to docela těžké cizí jazyk a ryby, které jsem v životě nikdy neupravoval!

Jednoho dne jsem obdržel objednávku na 13 pokrmů z ryb pro majítele restaurací z okolí Sassnitz. Přišli nejen ochutnávat, ale dokonce mě navštívili v kuchyni.

Chvíli jsem si připadal jako na soutěži u nás v republice. Bylo to nádherné!!! Na závěr jeden z nich ke mně přistoupil, podal mi ruku a řekl:"Určitě se ještě potkáme."

Byl to pro mne asi jeden z nejkrásnějších dnů v Portofinu. U přípravy ryb jsem zůstal do konce praxe.


Tomáš Mohyla, S2