Francie

V rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi naši Hotelovou školou a zařízením CFA v Saint Michel Mont Mercure se dvě žákyně třetího ročníku oboru cukrář Iva Kubjáková a Denisa Plánková zúčastnily v době od 9. 3. do 2. 4. 2016 odborné stáže ve francouzské škole.

"Naše cesta začala brzy ráno 9. března cestou do Hranic na Moravě, odkud jsme jely vlakem do Prahy a potom pokračovaly autobusem směr Paříž. Z Paříže jsme pokračovaly do Nantes, kde byl cíl naší 17 hodin dlouhé cesty. Tam si nás vyzvedly naše náhradní rodiny, u kterých jsme byly ubytovány a po celou dobu se o nás vzorně staraly. Obě rodiny byly velice příjemné vstřícné a ohleduplné.

V rodinách jsme měly zajištěné také stravování a tak jsme měly možnost poznat francouzskou kuchyni a způsoby stravování. Každý den jsme měly k snídani croissant, který byl čerstvě ráno upečený a vynikající. Hlavní jídlo dne (oběd - večere) se skládalo z mnoha chodů. Nikdy nechyběl předkrm, který představoval většinou zeleninový salát, poté na řadu přišel hlavní chod, což bylo např. kuře s bramborem a následoval výběr různých francouzských sýru s bagetou, potom přišlo na řadu ovoce a nakonec dezert nebo jogurt. Na stole nikdy nesměla chybět vynikající francouzská bageta, která byla nezbytnou součástí každého jídla.

Pracovní den začínal již v 6 hodin ráno a trval do 13-té hodiny odpolední. Pracovaly jsme po dvou dnech v cukrárně a pekárně a poté byly dva dny volné. Při praxi v cukrárně jsme pomáhaly vyrábět a zdobit jejich typické cukrářské výrobky např. ovocné dorty, plněné banánky z odpalovaného těsta a jiné. Práce to byla velmi zajímavá a přínosná do našeho oboru. Ve škole jsme strávily z naší třítýdenní stáže pouze jeden den, kde jsme se zúčastnily dne otevřených dveří společně s naším francouzským kamarádem Aubinem a společně s ním jsme upekly jejich oblíbené francouzské makronky.

Po dobu stáže jsme měly možnost vidět velké množství různých strojů, o kterých jsme se učily u nás ve škole. Byl to pro nás velký přínos, ze kterého čerpáme při hodinách technologie. Postupně jsme měly možnost i nějaké stroje samy vyzkoušet, což byla pro nás opět další velká zkušenost. Mistři a učitelé byli velmi příjemní. Snažili se nám vše vysvětlovat, jak jen to šlo. Ostatní žáci byli také velmi přátelští a snažili se nám pomáhat.

Volný čas jsme trávily většinou každá sama. Rodiny nás po práci a krátkém odpočinku brávaly na různé procházky a výlety. Naším nezapomenutelným zážitkem byl společný výlet k Atlantickému oceánu.

Ve Francii nás překvapili lidé, kteří jsou velmi milí a vstřícní. Také nás mile překvapilo to, že se s námi snažili dorozumět jakýmkoliv způsobem, ať už to bylo anglicky, francouzsky, polsky nebo rukama nohama a většinou to byla velká zábava.

Ve Francii se našly i pokrmy, které jsme neměly odvahu vyzkoušet. Při sobotní procházce po místním rybářském trhu nám byla nabídnuta typická vánoční pochoutka (ustřice), při pohledu na ně jsme nedokázaly ochutnat a tak jsme slušně odmítly. Později jsme měly možnost jako předkrm ochutnat šneky. Bylo velmi zajímavé je vidět, ale sníst jsme to nedokázaly.

Ve Francii se nám velice líbilo. V "cukrařině" jsme se naučily výrobu makronek a dalších nových zajímavých zákusků. Seznámily jsme se s francouzským jazykem a naučily se i pár frází, které jsme používaly každý den.

Celá stáž byla velkým přínosem a všem, kteří budou mít možnost ji absolvovat, vřele doporučujeme. Je to velká a nezapomenutelné zkušenost do života, mnoho zážitků a díky moderní technice doživotní přátelství s rodinami, ve kterých jsme měly možnost bydlet tři týdny."

Iva Kubjáková a Denisa Plánková žákyně C3

Maďarsko

Také v letošním školním roce se v rámci spolupráce s hotelovou školou v maďarském městě Eger žáci naší školy seznámili s maďarskou kuchyní a gastronomií na odborné stáži, která proběhla od 18. 10. do 23. 10. 2015. V letošním roce se týdenní odborné stáže zúčastnili žáci Radovan Hampl (G3), Jakub Chovanec (G3), Simona Sýkorová (KČ2A) a Lucie Halamíková (C2). Celý týden pracovali na odborných gastronomických pracovištích školy. Měli tak možnost poznávat maďarskou kuchyni a také si vyzkoušet své znalosti angličtiny a svoji schopnost se dorozumět v cizí zemi.

Měli jsme také možnost poznat něco z historie Maďarska. V neděli si nás totiž vzali na starost dva maďarští spolužáci Oliver a Kryštof a společně jsme navštívili místní hrad. I přes jejich horší angličtinu se vždy velice snažili nám vše vysvětlit a popsat, často nějakou vtipnou formou.

V pondělí nás čekala praxe v jídelně školy. Nejdříve jsme pomáhali v kuchyni, kde jsme vyráběli domácí tagliatelle a poté jsme připravovali dezert. Po práci v kuchyni jsme nastoupili do obsluhy, která byla velice zajímavá, protože nikdo z nás neměl ani základy maďarštiny. Znali jsme maximálně pár slov, která jsme se naučili ze seznamu slovíček, která nám před příjezdem rozdal pan učitel Nagy.

V úterý jsme absolvovali výuku tří hodin angličtiny. Jedna zahrnovala přehled různých maďarských státních svátků, oslav a prázdnin, druhá zahrnovala popis vzhledu osobnosti a ve třetí hodině jsme se naučili pojmenovávat různé druhy jídel a nápojů. Všichni učitelé byli velice vstřícní a snažili se mluvit anglicky. Ve středu jsme pracovali v obsluze na dalším pracovišti školy.

Poslední den stáže jsme pracovali ve školní cukrárně, kde jsme připravovali korpus na Dobošův dort, slané pečivo z listového těsta se sýrem. Dostali jsme za úkol ozdobit dortový korpus a zde se nejlépe vedlo naši cukrářce Lucii. Tuto pětidenní stáž jsme všichni zhodnotili jako velice přínosnou. Zlepšili jsme si znalosti angličtiny a dozvěděli jsme se spoustu o maďarské gastronomii.

Radovan Hampl, G3