Odborné kurzy

listopad 2020                              Akreditovaný vzděl. program „Kaleidoskop moderní gastronomie“

15.–19. 2. 2021                           Barmanský kurz - koktejlový

duben 2021                                 Baristický kurz - z důvodu mimořádných opatření zrušen

květen 2021                                 Flairový kurz - z důvodu mimořádných opatření zrušen

Barmanský kurz

V týdnu od 10. 2. - 14. 2. 2020 se v gastrocentru Hotelové školy konal koktejlový kurz pro žáky školy. Zkušení lektoři ze skupiny Barmani Zlín, Jakub Orel a Adam Navrátil, naučili 21 žáků míchat širokou škálu klasických i moderních drinků. Zvláštní cenou „Osobnost kurzu„ vyhrála Lucie Kotrbová ze třídy H3 a cenu ředitele Denis Napoleone z KČ1B.

Kaleidoskop moderní gastronomie

Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm realizovala ve dnech 11. - 12. listopadu 2019 akreditovaný vzdělávací program č.j. MŠMT – 14908/2019 – 1 – 538. Program byl určen nejen učitelům odborných předmětů, učitelům odborného výcviku, učitelům praktického vyučování gastronomických a hotelových škol, ale také zaměstnancům gastronomických provozů nebo soukromým osobám z řad veřejnosti. Vzdělávacího programu se zúčastnilo 10 zájemců z pěti gastronomických škol Moravskoslezského kraje a 13 účastníků z pořádající školy.

Program se skládal ze 2 modulů. První modul „Whisky & Whiskey“ od původů destilátů a destilace až po výrobce a jejich produkty přednášel Mgr. Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, Slezské univerzity Opava.

Druhý modul, „Barista – káva“ od otevírání konceptů v moderní gastronomii až po kávu od sběru po konzumaci, cupping a formální degustaci kávy, přednášel Peter Pavlis, majitel PePe bakery α coffee v komplexu Dvorek v Ostravici. Všechny moduly propojoval e-learning. Program byl zaměřen zážitkově, prakticky a formou instruktáže. Všichni absolventi vzdělávacího programu získali osvědčení.

Motivační kurz pro žáky

Hotelová škola ve spolupráci se skupinou Barmani Zlín, připravila dne 9. 10. 2019 motivační kurz pro žáky prvních ročníků. Byl zaměřen na atraktivitu gastronomie a cestovního ruchu. Žáci se měli možnost seznámit se čtyřmi odbornými okruhy. Barmanství, práci na turisticky atraktivních místech světa, práci na zaoceánských lodích, restauračním a hotelovém managementu a moderních koktejlech.

Baristický kurz

Ve dnech 29. - 30. dubna 2019 proběhl na naší škole již po desáté baristický kurz pod vedením lektora firmy Café Art pana Michala Křižky. Gastrocentrum Hotelové školy se na dva dny rozvonělo kávou. Kurz byl rozdělen na část teoretickou a praktickou. Žáci se učili správně rozeznávat a připravovat různé druhy káv, správně šlehat mléko parní tryskou i základy malování mléčnou pěnou na hladinu kávy. Všech 21 účastníků úspěšně absolvovalo a získalo certifikát Barista.

Flairový kurz

V letošním školním roce se podařilo otevřít nástavbový Flairový kurz nad Koktejlový kurz Barmanů Zlín. V termínu od 28. do 30. května 2019 postupně žáci získávali jednotlivé techniky žonglování se cvičnými, zatím nerozbitnými lahvemi. Při závěrečné show, kde se představil každý z osmi úspěšných absolventů, dodávali odvahu a fandili i spolužáci. Některé dvojice si dokonce připravily synchronizovanou exhibici. Osobností kurzu se stal David Beier za originální a kreativní přístup k nově získané dovednosti.

Video z kurzu

Kurz studené kuchyně

Zajišťuje více jak 15 let Kuchařské studio Mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Čtyři dny nápadů, kreativity a moderní studené kuchyně zahrnují jak teoretickou přípravu zakončenou písemným testem, tak i praktickou přípravu zakončenou vlastní odbornou prací. Na závěr kurzu je uspořádán slavnostní raut, na který si každý účastník pozve dva hosty a předvede přípravu dekorovaných mís a aranžmá rautového stolu. Všichni účastníci kurzu obdrží certifikát, akreditovaný MŠMT.

V letošním školním roce vyjelo v termínu 12. – 15. 3. 2018 na Kurz studené kuchyně 6 žáků školy do partnerské Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy v Opavě. Pod vedením Mistra kuchaře pana Vladimíra Picky se suroviny měnily ve výrobky studené kuchyně nejvyšší úrovně. Čtyři dny nápadů, kreativity a moderní studené kuchyně zahrnují jak teoretickou přípravu zakončenou písemným testem, tak i praktickou přípravu zakončenou vlastní odbornou prací. Ta vyvrcholí ve slavnostní raut pro hosty účastníků kurzu a partnery školy.