V rámci partnerství Moravskoslezského kraje s městem Ulsan v Jižní Koreji se dvě žákyně školy v době od 22. 6 do 3. 7. 2019 staly účastníky deseti členné skupiny žáků kraje, kteří se zúčastnili kurzu vaření korejské kuchyně přímo v Koreji.

Gastrotrip byl zaměřen na zlepšení gastronomických dovedností žáků a učitelů v korejské kuchyni, zlepšení jazykových dovedností žáků a učitelů (kurzy probíhaly v angličtině) a poznání korejské kultury. Celý desetidenní pobyt i s cestou byl plně hrazen Moravskoslezským krajem a korejskou stranou.

Za naši školu byly vybrány dvě žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví. Celou stáž hodnotí následovně.

„Na konci školního roku jsem byla vybrána se svoji spolužačkou na kurz vaření korejské kuchyně přímo v Koreji. Když jsem se dověděla, že pojedu do Koreje, byla jsem trochu vystrašená. Bála jsem se té dálky, ale také nových a neznámých lidí. To všechno ale ze mě spadlo hned, co jsme do Koreje dorazili. Najednou jsem měla neuvěřitelně dobrou náladu, která se mě držela až do posledního dne. Celá naše skupinka byla složena s deseti žáků a dvou pedagogů a brzy se z nás stala dobra parta.

První noc pobytu jsme přespali na hotelu a potom jsme byli po celou dobu ubytovány na kolejích v Ulsan College. Každý den, kromě víkendu, jsme se chodili učit korejskou kuchyni na jejich škole, která se nacházela docela blízko kolejí. Bylo to tam skvělé, protože jsme se s korejskými studenty, kteří nám pomáhali, ihned spřátelili. Byli opravdu velice veselí, milí a ochotní. Každý den jsme se učili přibližně tři jídla. Postupy jídel, které jsme vařili, nám vždy nejdříve předvedla jejich paní mistrová. Nejvíce mi chutnalo asi bulgogi, které jsme vařili hned první den a sladký hotteok z posledního dne.

Po vaření pro nás byl vždy připraven program, na kterém nás doprovázely korejské studentky, které byly také velice milé a přátelské. Nejvíce se mi líbila návštěva Busanu a Gyeongju. Navštívili jsme tam chrámy a byli jsme ve městě, kde byly tradiční korejské trhy, na kterých jsem s kamarády ochutnávala i další korejská jídla, která jsme se na škole neučili. Min Kyoung, se kterou se jednoduše komunikovalo, nám často překládala do angličtiny věci, které nikde neměly překlad a spolu s ostáními studentkami nás ve volném čase učily nějaká korejská slovíčka. Po programu nás vždy vzali na večeři do tamních restaurací. Večer po programech jsme se scházeli a chodili se procházet městem a pláží.

U Korejců se mi velice líbilo, že si velice váží své historie a jsou na ni hrdí. Celý pobyt byla pro mě nezaměnitelná zkušenost. Naučila jsem se spoustu nových věcí, poznala jsem krásná místa a získala mnoho skvělých přátel. Děkuji za tuto příležitost a těším se, že Koreu ještě někdy opět navštívím.“