Jak získat osvědčení o profesní kvalifikaci
Pracujete v profesi, kterou jste nevystudovali nebo chcete změnit zaměstnání a potřebujete doplnit znalosti a dovednosti či jen získat osvědčení o svých dovednostech?
Uvedenou problematiku řeší zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Zákon definuje pojmy profesní kvalifikace a úplná profesní kvalifikace. Profesní kvalifikací se rozumí způsobilost vykonávat určitou činnost. Osvědčení o profesní kvalifikaci lze získat úspěšným složením zkoušky u autorizované osoby. Složením určitého počtu profesních kvalifikací v kombinaci se stupněm vzdělání či závěrečnou zkouškou lze získat úplnou profesní kvalifikaci - způsobilost vykonávat určité povolání.
Hotelová škola Frenštát p.R. je autorizovanou osobou pro organizování zkoušek k získávání profesních kvalifikací pro úplnou profesní kvalifikaci:
Cukrář:
- Výroba jemného pečiva
- Výroba zákusků a dortů
- Výroba restauračních moučníků
- (V Národní soustavě oborů zařazeno ve skupině Potravinářství a potravinářská chemie)
Kuchař:
- Příprava teplých pokrmů
- Příprava pokrmů studené kuchyně
- Příprava minutek
- (V Národní soustavě oborů zařazeno ve skupině Gastronomie, hotelnictví a turismus)
Číšník:
- Složitá obsluha hostů
- (V Národní soustavě oborů zařazeno ve skupině Gastronomie, hotelnictví a turismus)
Profesní kvalifikace, které nejsou součástí žádné úplné profesní kvalifikace:
- Řemeslná výroba perníků
- Výroba a zpracování modelovací a marcipánové hmoty
- (V Národní soustavě oborů zařazeno ve skupině Potravinářství a potravinářská chemie)
Máte-li zájem o složení zkoušky z profesní kvalifikace popř. o absolvování přípravného kurzu ke zkoušce, informujte se u níže uvedené kontaktní osoby.
Podrobný popis požadavků na jednotlivé kvalifikace umožňující jejich uznávání podle zákona č.179/2006 najdete na adrese www.narodni-kvalifikace.cz
Kontaktní adresa:
Mgr. Andrea Tobolová, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování a školské služby
tel. 556 836 551, 602 263 101
andrea.tobolova@hotelovkafren.cz