Bylinková školní zahrádka aneb bylinky a jejich využití nejen v gastronomii
Ve středu 7. 5. 2025 se žáci třídy KČ1A pod vedením Mgr. Ondruchové a Mgr. Piskořové v rámci projektové výuky vydali do školní bylinkové zahrádky, kde na ně čekala pestrá paleta bylinek.
Vyučující spolu se žáky diskutovali o způsobu sklizně a uchovávání bylinek, aby si zachovaly co nejvíce chuti a vůně.
Každý žák si mohl bylinky utrhnout, přičichnout k nim a případně ochutnat je. Následně úkolem žáků bylo určit jednotlivé druhy bylinek, které zde rostou. Po návštěvě bylinkové zahrádky následovala teoretická část, kdy úkolem žáků bylo nejen vypracovat odpovědi v pracovním listu v českém i anglickém jazyce, ale také vytvořit vlastní recept na pokrm či nápoj s využitím bylinek. Dalším úkolem každého žáka bylo vytvořit prezentaci na vybranou bylinku.
Návštěva školní bylinkové zahrádky byla pro žáky nejen příjemným zpestřením výuky, ale především cennou zkušeností. Naučili se rozeznávat různé druhy bylinek, osvojili si základy jejich pěstování a získali inspiraci pro jejich využití v gastronomii. Zjistili, že bylinky mohou výrazně obohatit chuť i vzhled pokrmů a že jejich použití je nejen jednoduché, ale především zdravé, kreativní a estetické.
Mgr. Zdeňka Ondruchová
Mgr. Martina Piskořová