Stáž francouzského praktikanta
ve dnech 5. – 24. 11. 2018


Hotelová škola již několik let spolupracuje v rámci výměnných stáží žáků se zařízením CFA v Saint Michel Mont Mercure ve Francii. V letošním školním roce se stáže zúčastnil Cyril Brailly, který studuje obor Cukrář – pekař. Třítýdenní výměnná stáž probíhala ve dnech 5. – 24. 11. 2018.  Součástí pracovního programu byla návštěva hodin anglického jazyka, kde žákům v připravené prezentaci představil svoji školu ve Francii a oblast Francie, kde se škola nachází. Dorozumívacím jazykem je angličtina, a tak žáci měli možnost ověřit si své znalosti angličtiny.

V prvním týdnu Cyril pracoval společně s žáky školy v Cukrářském centru školy, kde poznal a sám si vyzkoušel výrobu českých zákusků a zdobení perníčků. Cyril potom také připravil francouzské cukrářské výrobky a upekl věnečky z odpalovaného těsta plněné griliášovým krémem „Paris brest“ a klasické francouzské croissanty z francouzského listového těsta. Oba výrobky všem moc chutnaly.

Další dva týdny pracoval v Turkově pekárně v Tiché, kde měl možnost poznat výrobu českého chleba a mnoho dalších pekařských a cukrářských výrobků ze sortimentu pekárny.

Třetí týden pobytu se účastnil odpoledního programu společně se skupinou stážistů z Polska a Francie, kteří navštívili školu v rámci projektu Erasmus+ CIVEEL. Společně s deseti dalšími stážisty navštívil hotel Troyer a Bartoš, seznámil se s výrobou piva v Rožnovském pivovaru a prošel se malebným štramberským náměstím až k Štramberské trúbě.

Víkendy strávil v hostitelských rodinách žáků školy, kteří se na jaře 2019 zúčastní stáže ve Francii. Ti se také postarali o víkendový program, jehož součástí bylo poznání regionu, jeho památek a zajímavostí.