Pozadí záhlaví
Pozadí záhlaví

Zahraniční stáže ve školním roce 2024/25

Stáž francouzského studenta v Hotelové škole

Osmnáctiletý Ewan PHLIPART, student oboru cukrář soukromé partnerské učňovské školy CFA (Centre de Formation d ́ Apprentis) ze Saint-Michel-Mont-Mercure ze západní Francie, přijel do našeho města na třítýdenní výměnnou odbornou stáž pořádanou Hotelovou školou ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tato francouzsko-česká spolupráce trvá již bezmála 20 let. Ewan pobýval v našem městě a byl studentem naší školy od 17. března do 5. dubna 2025. Působištěm se mu přirozeně stalo cukrářské centrum. Tento sympatický, velmi snaživý a vstřícný hoch pomáhal při
mnohých cukrářských činnostech, například při pečení koláčků, preclíků, trdelníků, cookies, vyzkoušel si tvarovat zvířátka z modelovací hmoty, kterou si sám připravil. Stáž Ewana však nebyla pouze studijně zaměřená. Také jsme se spolu s našimi studenty HŠ snažili, aby poznal náš kraj a naši vlast. První víkend jej děvčata z C3 a z CR3 vzala hned na dva krásné poznávací výlety - v sobotu to byl Radhošť a okolí a v neděli Štramberk. Počasí jim naštěstí přálo a Ewan vypadal spokojeně. Další víkend se o něj staraly dívky z CR4, které s ním šly na prohlídku Muzea aut Tatra v Kopřivnici a do Světa techniky v Ostravě Vítkovicích. Ewan byl nadšen a jeho studijní návštěva byla zajisté přínosem pro nás všechny. Jedinou překážkou byla jeho malá znalost angličtiny. Na konci jeho stáže jsme mu položili tyto otázky, na které odpověděl takto:

1) Jak probíhala Vaše stáž na Hotelové škole? – Vykonával jsem práci na cukrářském pracovišti od pondělí do pátku od 8 do 14h. Na počátku pobytu jsem si prohlédl hotelovou školu a navštívil jsem hodiny angličtiny. Kromě toho jsem navštívil hodiny francouzštiny na Základní škole Záhuní a zúčastnil jsem se konverzačního odpoledne se studenty místního gymnázia.
2) Jak jste trávil čas po práci? – Odpočíval jsem. Někdy jsem šel s žáky internátu na procházku a prohlédl jsem si město.
3) A jak jste trávil víkendy? – Navštívil jsem spoustu neuvěřitelných míst (viz výše v textu).
4) Naučil jste naše studenty nějakou francouzskou sladkou specialitu? – Ano: Pudinkový dezert, který se jmenuje Far breton. A potom sušenky cookies.
5) A co jste se naučil nového? – Seznámil jsme se s Vaší kuchyní a kulturou. Na praxi jsem se naučil trdelník a různé české zákusky, vyráběl jsem modely z marcipánu.
6) Jak se Vám líbila Hotelová škola? – Škola se mi moc líbila a studenti byli velmi milí.
7) V čem se liší výuka a praxe v učebním oboru u nás a na Vaší škole? – Teoretická výuka
probíhá v mé škole od 8 do 17 hodin a praxi máme jen jednou týdně. Kdežto u vás máte výuku
od 8 do 14h.
8) Jak na Vás působili studenti? – Studenti byli velmi sympatičtí. Máme rozdílnou mentalitu.
9) Jak na Vás zapůsobilo naše město? – Vaše město je velmi krásné.
10) Rozdíly v krajině u nás a u Vás? – Tady máte hory a sníh. Já bydlím na západním pobřeží
Francie, kde je tepleji a je tam rovina.
11) Rozdíly mezi Vašimi městy a Frenštátem? – Jsme vyspělejší, pokud jde o rozpočet, a silnice
jsou u nás lépe udržované.
12) V čem se liší způsob života u nás a ve Vaší zemi? – V ČR se jí mnohem dřív než u nás.
13) Setkal jste se u nás s něčím nezvyklým? – Ne.
14) Která jídla jste jedl během Vašeho pobytu? – Spoustu Vašich specialit, byly velmi dobré.
15) A jaké jídlo Vám tady nejvíce chutnalo? – Polévky.
16) Které české jídlo Vám příliš nechutnalo? – Omáčky, které se jedí na oběd.

17) Která česká jídla se Vám zdají hodně odlišná od těch vašich? – Polévky.
18) Můžete uvést příklady kulturních rozdílů mezi našimi zeměmi? – Ne, během tří týdnů jsem to nedokázal posoudit.
19) Co se Vám tady líbilo? – Krajina, jazyk.
20) Co se Vám nelíbilo? A co byste případně změnil? – Časy jídel posunout na pozdější dobu.

Mgr. Lucie Klečková

Stáž Jana Křižana, studenta Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm, ve Francii

Osmnáctiletý Jan Křižan, student 3. ročníku oboru cestovní ruch HŠ Frenštát pod Radhoštěm, vyjel na třítýdenní reciproční odbornou stáž do Saint-Michel-Mont-Mercure v západní Francii. Tato francouzsko - česká spolupráce trvá již bezmála 20 let. Od 17. března do 5. dubna 2025 pracoval v restauračním zařízení Bistro Yonnais a v hotelu Mercure ve městě La Roche-sur-Yon v západofrancouzské oblasti Vendée. Náplní jeho práce byla obsluha, práce na recepci a hotelový provoz. Jeho pracovní doba byla od 8 do
15:30 hodin. Stáž Jana však nebyla pouze studijně zaměřená. Ve svém volnu navštěvoval historické památky v okolí města La Roche-sur-Yon (města, kde pracoval) a pláž na Les Sables-d'Olonne. Jan přijel domů z Francie zcela nadšen a jeho studijní návštěva byla pro něj zajisté velkým přínosem a obohacením.
Po jeho návratu domů jsme mu položili tyto otázky, na které odpověděl takto:
1) Jak probíhala Vaše stáž ve Francii? – Pracoval jsem ve všech částech hotelu kromě kuchyně.
2) Jak jste trávil čas po práci? – Většinou na ubytování. Když byla chuť, počasí a čas, chodil jsem po městě se spolubydlící a poznával jsem místní kulturu a lidi.
3) A jak jste trávil víkendy? – Jel jsem do nedalekého města, kde bylo moře.
4) Naučil jste fr. studenty nějakou českou specialitu (jídlo)? – Ne.
5) A co jste se naučil nového? – Zdokonaloval jsem se ve francouzštině.
6) Jak se Vám líbila škola ve Francii? – Velmi.
7) V čem se liší výuka a praxe ve Francii a na naší škole? – Nevím, pracoval jsem na hotelu, bohužel mě nenapadlo se zeptat.
8) Jak na Vás působili studenti? – Příjemně.
9) Jak na Vás zapůsobilo jejich město? – Zajímavě, něco jiného než u nás.
10) Rozdíly v krajině u nich a u nás? – U nich žádné kopce, ale mají moře.
11) Rozdíly mezi fr. městy a Frenštátem? – Jiná architektura.
12) V čem se liší způsob života u nich a naší zemi? – Dle mého názoru mají lepší gastronomii než u nás.
13) Setkal jste se ve Francii s něčím nezvyklým? – S velkými bagetami.
14) Která jídla jste jedl během Vašeho pobytu? – Crèpes (palačinky), frais tagada (bonbon) a různá jídla, jejichž název si nepamatuji.
15) A jaké jídlo Vám tam nejvíce chutnalo? – Frais tagada.
16) Které fr. jídlo Vám příliš nechutnalo? – Všechna mně chutnala.
17) Která fr. jídla se Vám zdají hodně odlišná od těch našich? – Crèpes.
18) Můžete uvést příklady kulturních rozdílů mezi našimi zeměmi? – Francouzi jsou více usměvaví.
19) Co se Vám tam líbilo? – Skoro všechno, bylo to něco jiného.
20) Co se Vám tam nelíbilo? A co byste případně změnil? – Nic, všechno bylo super.


Mgr. Lucie Klečková

Stáž v Řecké Soluni

3. běh mobility v termínu od 19. 10. – 1. 11. 2024

Stáže se zúčastnilo 12 žáků různých oborů – cukrář, kuchař – číšník, hotelnictví, cestovní ruch s doprovodným učitelem. V Soluni měli žáci zařízenou odbornou praxi v hotelích, restauracích a cukrárně, dle svého odborného zaměření. Po praxi jsme navštěvovali památky, ale také termální lázně a vodopády. Tato stáž byla pro žáky, ale i pedagogický doprovod velmi přínosná

Letní zahraniční stáže v Německu a Švýcarsku 2024


Žáci Hotelové školy dokazují každý rok, že mají opravdový zájem o svůj všestranný profesní růst. Pět z nich se rozhodlo budovat a procvičovat několik měsíců své profesní dovednosti v německy hovořícím pracovním prostředí.

ŠVÝCARSKO
Tři uchazeči z řad našich žáků v únoru úspěšně absolvovali několikastupňové výběrové řízení. Měli první životní příležitost napsat strukturovaný životopis, motivační dopis v cizím jazyce, kterými museli zaujmout, následně prošli ústním pohovorem a přijímacím testem. Poté, co švýcarská strana zaslala pozitivní referenci a rozhodnutí o úspěšném absolvování výběru, mohla pokračovat naše spolupráce se Swiss Hospitality Academy. Žáci odjeli počátkem června na čtyři měsíce za svou dobrodružnou studijně - pracovní zkušeností. Prvních čtrnáct dnů strávili v Campus des Swiss Educational College ve Weggis, kde probíhalo jejich vzdělávání a přeškolování na švýcarské gastronomické normy, na závěr čtrnáctidenního kurzu absolvovali zkoušku. Pracovali v hotelových zařízeních - Hotel Grimselhotels v Gutannen, Seehotel Baumgarten v Kehrsiten a Berghaus Oberaar. Své zkušenosti sbírali dle střediska, které si sami zvolili.  Jako pokojské, v servisu či v kuchyni. Měli možnost poznat různorodá prostředí. Zpět do školy se vrátili v polovině října, jejich pracovní vysvědčení bude jistě zajímavým benefitem při hledání uplatnění na trhu práce, nejen v rámci České republiky. Již nyní víme, že někteří z nich navázali do budoucna cenné pracovní kontakty s příslibem brzkého návratu na švýcarský pracovní trh.
Takto na zkušenost bude vzpomínat Tomáš Chuděj, jeden z praktikantů:
Pracoval jsem na horské chatě Berghaus Oberaar, která patří energetické společnost K.W.O. Podnik se nachází v Alpách, 2 400m nad mořem. Zaměřuje se na turisty, hlavně horolezce a pracovníky K.W.O. Má ubytovací kapacitu pro 35 hostů. Pracoval jsem od 8:30 do 18:00 především všude tam, kde bylo potřeba. V housekeepingu, ale také v kuchyni jako pomocník a v obsluze. Paní vedoucí byla striktní, ale laskavá. S hosty jsem komunikoval především anglicky a německy. Spolupracovníci byli Češi a Slováci.

Nejvíce jsem si užíval ve volných chvílích horské pohody, klidu a soukromí, které jsem měl k dispozici. Daní za ubytování v horách byla ale komplikovaná doprava a občasné rozmary počasí. Velmi obtížné pro mě bylo jednání s úřady pro zabezpečení běžných administrativních záležitostí. Zvládl jsem to a největší přínos vidím v posílení mé samostatnosti.

Mgr. Martina Piskořová


NĚMECKO

Již několik sezón spolupracuje škola s osvědčeným podnikem Reiterhof Altmühlsee v Gunzenhausen v Bavorsku, jižně od města Norimberk. Letos o  tříměsíční zahraniční stáž projevili zájem dva žáci. Ospokojenosti a jejich pracovním nasazení svědčí i to, že jeden z nich si nechal prodloužit pracovní smlouvu o celý měsíc. Působili v překrásném prostředí, které se věnuje agroturistice zaměřené na chov a výcvik koní. Žáci pracovali na všech úsecích, kde bylo potřeba – kuchyně, servis, údržba pokojů. Pracovali ve vysokém nasazení, shodně konstatovali, že to nejcennější, co si odvezli,  byly nové zkušenosti, které se nedají žádnou hodnotou vyčíslit.  Odjedou s motivací a odhodláním k dalšímu budoucímu poslední působení v zahraničí.
Michaela Řezníčková hovoří o své zkušenosti v Německu:
Pracovala jsem v hotelu Reiterhof Altmühlsee, který se nachází v malé vesničce Mooskorb. Jednalo se o 3 hvězdičkový hotel s kapacitou ubytovaných 100 hostů. Hotel je zaměřený na klientelu s rodinami, které milují agroturistiku zaměřenou na chov koní. Klientela byla především německá, ale ubytovali se např. i hosté až Floridy.
Pracovala jsem většinou v kuchyni a také na housekeepingu. Po nějaké době jsem vedla snídaňový servis. Komunikačním jazykem byla především němčina, ale také angličtina. Mí spolupracovníci byli Němci, Ukrajinci a Poláci.
Z počátku bylo obtížné se rozmluvit německy, ale postupně jsem to zvládla. Práci jsem naopak zvládala bez obtíží, i když v době sezóny a při větších akcích to bylo značně náročné.
Budu ráda vzpomínat na majitele, kteří o mne pečovali z celého srdce, měla jsem možnost využít projížděk na koních a naplánovat si sama či s majiteli výlety do okolí. Vidím v mém rozhodnutí jednoznačný přínos ve formě zkušeností, nových kontaktů a samozřejmě i finanční. Do Reiterhof Altmühlsee mám v plánu jet o zimních prázdninách a také znovu příští rok.

Mgr. Martina Piskořová