ŠVÝCARSKO

Po vynucené covidové přestávce škola opět navázala na dlouholetou spolupráci se Swiss Hospitality Academy. Hotelová škola 13. února uspořádala pro žáky promoakci, na které měli možnost se setkat s hlavním koordinátorem a garantem konceptu zahraničních pobytů ve Švýcarsku, panem Wicki Beatem. Úspěšně absolvovali několikastupňové výběrové řízení všichni přihlášení žáci. Následně odcestovali počátkem června na čtyři měsíce za svou studijně - pracovní zkušeností. Prvních čtrnáct dnů strávili v Campus des Swiss Educational College ve Weggis, kde probíhalo jejich vzdělávání a přeškolování na švýcarské gastronomicské normy, na závěr čtrnáctidenního kurzu absolvovali zkoušku. Pracovali v hotelových zařízeních - Hotel Restaurant Bellevue ve Flims, Grimselhotels v Gutannen, Seehotel Baumgarten v Kehrsiten a Hotel Engstlenalp v Innertkirchen. Své zkušenosti sbírali dle střediska, které si sami zvolili. Jako pokojské, v servisu či v kuchyni. Měli možnost poznat různorodé prostředí od života a klientely ve městě, až po atraktivní horská střediska, do kterých je možné dopravit se pouze lanovkou. Vrátili se počátkem října, jejich pracovní vysvědčení bude jistě dobrou přílohou k životopisu při hledání pracovního místa v oboru, nejen v rámci České republiky.

NĚMECKO

I v Německu se škole podařilo navázat na předkovidová léta a byla obnovena spolupráce se Spolkovou pracovní agenturou v Kolíně nad Rýnem. O  tříměsíční zahraniční stáž projevily zájem dvě žákyně. Obě se podařilo úspěšně umístit do adekvátního zařízení, kde úspěšně pracovaly od června do srpna a dosáhly výborného pracovního ohodnocení. Svou první zahraniční zkušenost psaly na pracovišti, se kterým má škola vynikající spolupráci již z minulých let. Jedná se o Reiterhof Altmühlsee v Gunzenhausen, spolkové republice Bavorsko, jižně od města Norinberk. V překrásném prostředí, které se věnuje agroturistice zaměřené na koně, pracovaly střídavě jako pokojské, v servisu a v kuchyni.

Řecko (Soluň)

Organizace IPODOMI zajistila účastníkům pracoviště po dobu stáže, návštěvy institucí, podniků a kulturních památek. Termín stáže 22. 10. 2023 - 5. 11. 2023. Stáže se zúčastnili žáci třídy KČ3B, KČ3A, C3, H3, CR4 a H4. Žáci pracovali v hotelu Egnatia a Egnatia Pallas, v restauracích Akron, Marathos a Kantouni. Žáci byli se stáží velice spokojeni, naučili se spoustu nových věcí,  poznali řeckou gastronomii a památky v Soluni. 

Mgr. Jana Ranochová

Stáž francouzského studenta v Hotelové škole

V termínu od 22. 1. do 10. 2. 2024 hostila Hotelová škola francouzského stážistu z partnerské
školy v Sant Michael Mont Mercure, Francie. Maxime se učí cukrářem, a proto bylo
pracoviště cukrářského centra HŠ vhodným prostředím pro jeho odbornou praxi. Jeho stáž
nespočívala jen v odborné přípravě, ale také poznávání našeho kraje. Žáci třetích a čtvrtých
ročníků oboru hotelnictví a cestovní ruch připravili a provázeli Maxima po zajímavých
místech v okolí Frenštátu. V sobotu 27. 1. 2024 vyjeli lanovkou na Pustevny, prohlédli si
výstavu ledových soch a Jurkovičovu architekturu, v neděli 28. 1. 2024 navštívili Valašské
muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Ve čtvrtek 1. 2. 2024 ho Martin z CR3 vzal na
šipky a navštívili výstavu klobouků v Novém Jičíně, v pátek 2. 2. 2024 navštívili muzeum
Tatra v Kopřivnici a dověděl se něco o rodákovi Emilovi Zátopkovi. V sobotu 3. 2. 2024 byli
součástí Masopustu v Rožnově pod Radhoštěm a v neděli 4. 2. 2024 ho holky vzaly do
Ostravy na hokej, Bolt Tower a nákupy suvenýrů na cestu domů. Návštěva zahraničních
studentů je přínosem pro rozvoj žáků školy.